در حالی که بسیاری از فعالیت‌های روزانه مردم در نقاط مختلف جهان کاملاً آنلاین و مجازی شده است، اما گاهی اوقات شما به چیزی کاملاً فیزیکی و حقیقی نیاز دارید که آن را در دستان خود بگیرید یا به دیگران نشان دهید؛ یعنی بیشتر مردم هنوز به یک پرینتر یا چاپگر در خانه یا محیط کاری خود نیاز دارند. هدف این مقاله از وب‌سایت آوا فرهنگ آریا هم مروری بر انواع پرینتر موجود در بازار است.

خوشبختانه، تقریباً برای هر بودجه و محیطی مانند خانه، دفتر یا محیط‌های صنعتی یک پرینتر وجود دارد. از پرینترهای جوهرافشان ارزان‌قیمت گرفته تا انواع پرینتر لیزری تمام‌رنگی باکیفیت بالا و پرینترهای چندکاره، اما اینکه چه مدلی برای نوع فعالیت شما مناسب است، موضوعی است که ما در ادامه مقاله انواع پرینتر به معرفی هرکدام خواهیم پرداخت؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود که تا پایان همراه ما باشید.

انواع پرینتر یا چاپگر

 

پرینتر لیزری (Laser Printer)

پرینترهای لیزری به یک محصول رایج مصرفی در بین انواع پرینتر موجود در بازار تبدیل شده‌اند که اغلب همراه با رایانه‌های شخصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اصل کار آنها شامل الکتروفتوگرافی است؛ یعنی همان تکنیکی که در دستگاه‌های فتوکپی استفاده می‌شود.

پرینتر لیزری

وضوح استاندارد در اکثر پرینترهای لیزری ۶۰۰ DPI است، در حالی که مدل‌های تولیدی پیشرفته‌تر می‌توانند وضوح ۲۴۰۰ DPI را هم داشته باشند. از طرفی می‌توانند با سرعت بسیار بیشتری نسبت به پرینترهای جوهرافشان چاپ کنند. جالب است بدانید یک مدل رده‌بالا از پرینتر لیزری می‌تواند حدود ۱۲۰۰۰ صفحه تک‌رنگ در ساعت یا ۶۰۰۰ صفحه رنگی در ساعت چاپ کند.

کارتریج پرینترهای لیزری دارای مخزن پودری به نام تونر هستند که طی فرایند خاصی روی کاغذ چسبانده می‌شوند. مزیت تونر نسبت به جوهر در کارتریج خشک نشدن آن است که تاریخ مصرف آن را طولانی‌تر کرده است.

انواع پرینترهای لیزری معمولا در مدل‌های تک کاره، سه کاره و چهار کاره به بازار عرضه می‌شوند که پرینترهای ۴ کاره همان گونه که از نام آن پیداست، برخوردار از چهار قابلیت پرینت، کپی، اسکن و فکس است ولی در پرینتر ۳ کاره ویژگی فکس وجود ندارد.

نحوه عملکرد پرینتر لیزری

برای ایجاد یک تصویر باکیفیت بالا، پرینتر لیزری به طور مداوم یک پرتو لیزر را به جلو و عقب از روی یک درام گیرنده نور عبور می‌دهد. این درام چیزی نیست جز یک سیلندر با بار منفی. همچنین پرینتر لیزری پودری (تونر) با بار مثبت را جمع‌آوری می‌کند و تصویر را به کاغذ منتقل می‌کند. سپس کاغذ کمی گرم می‌شود تا تصویر به طور دائم روی آن قرار گیرد.

با این حال، پرینتر لیزری عکس‌های رنگی را به‌خوبی پرینترهای جوهرافشان چاپ نمی‌کنند. به همین دلیل است که اکثر عکاسان و طراحان پرینترهای جوهرافشان را برای عکس‌های گالری خود ترجیح می‌دهند.

بیشتر بخوانبد: پرینتر لیزری چیست و چگونه کار می کند؟

پرینتر جوهرافشان (Inkjet Printer)

پرینترهای جوهرافشان رایج‌ترین نوع از انواع پرینتر در خانه‌های ما هستند. در یک کلام پرینترهای جوهرافشان ترکیب مناسبی از کیفیت، سرعت و هزینه را ارائه می‌دهند. پرینترهای جوهرافشان نسبت به پرینترهای لیزری ارزان‌تر هستند و از جوهر مایع برای چاک استفاده می‌کنند که تعویض آن بسیار آسان است.

پرینتر جوهرافشان

این نوع از انواع پرینتر می‌توانند به‌سرعت چاپ‌های رنگی باکیفیت بالا یا چاپ‌های تک‌رنگ (سیاه و سفید) را چاپ کنند. در مجموع اگر هرچند وقت یکبار نیاز به چاپ دارید یا نیازی به چاپ باکیفیت بالا ندارید، پرینترهای جوهرافشان انتخابی ایده‌آل هستند.

باوجوداینکه پرینترهای جوهرافشان برای اولین‌بار در دهه ۱۹۵۰ توسعه یافتند، امروزه هنوز هم بسیار محبوب و در دسترس هستند. با توجه به طیف گسترده‌ای از مزایای کلیدی و معایب کمی که دارند، اکثر پرینترهای جوهرافشان از فناوری جوهرافشان حرارتی یا پیزوالکتریک استفاده می‌کنند. فناوری که بیش از ۶۰ سال پیش تا کنون در حال اجرا بوده است.

پرینترهای جوهرافشان برای کسب‌وکارهای کوچکی که می‌خواهند پرینتری با کیفیت و با قیمت مناسب داشته باشند، یکی از بهترین انواع پرینتر موجود در بازار هستند. این نوع پرینتر همانند پرینتر لیزری در مدل‌های تک کاره، سه کاره و ۴ کاره (پرینت، کپی، فکس و اسکن) در بازار موجود است.

نحوه عملکرد پرینتر جوهرافشان

دستگاه گرم‌کننده در یک پرینتر جوهرافشان حرارتی جوهر مایع را برای ایجاد حباب بخار، گرم می‌کند و قطرات جوهر را از طریق نازل روی کاغذ فشار می‌دهد. این فناوری توسط اکثر تولیدکنندگان پرینترهای جوهرافشان تجاری استفاده می‌شود. همچنین هدهای جوهرافشان ثابت و هد یکبار مصرف، دو نوع اصلی هد جوهرافشان هستند.

کارتریج‌های جوهر چاپگر هد ثابت ارزان‌تر هستند، زیرا این نوع هد چاپ نیازی به تعویض ندارد؛ با این حال، اگر این هد از بین رفته باشد، کل چاپگر باید تعویض شود. اما در نوع هدهای یکبار مصرف، وقتی جوهر کارتریج تمام شود، می‌توان به‌راحتی آن را تعویض کرد.

در نظر داشته باشید، نوع کاغذی که برای پرینتر جوهرافشان استفاده می‌کنید تاثیر زیادی بر کیفیت تصویر دارد. کاغذهای معمولی به‌صورت استاندارد برای این نوع از پرینترها در نظر گرفته شده است، اما کیفیت تصویر تحت تأثیر دو عامل اصلی روشنایی و جذب است که تا حدود زیادی به نوع کاغذ استفاده شده بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: پرینتر جوهر افشان چیست و چگونه کار می کند؟

پرینتر سوزنی (Dot Matrix Printer OR Impact Printer)

قدیمی‌ترین پرینتر کامپیوتری، پرینترهای ماتریس نقطه‌ای یا پرینتر سوزنی هستند، اگر تکه‌های کاغذ با تعدادی سوراخ‌ در کناره‌ها را به‌خاطر دارید، مربوط به پرینتر سوزنی است و اغلب در محیط‌های تجاری شلوغ مانند بانک‌ها، پایانه‌های POS، شرکت‌های خدماتی (پیک محور)، صندوق‌ها و دستگاه‌های خودپرداز و غیره که در آن پرینترهای معمولی و در سطح مصرف‌کننده معمولی دوام چندانی ندارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پرینتر سوزنی

این پرینترها از سیستم ماتریس نقطه‌ای و روش ضربه‌ای برای ترسیم تصاویر یا متن‌هایی که باید چاپ شوند، استفاده می‌کنند و در عین حال وضوحی نسبتا کمتر در مقایسه با پرینترهای جوهرافشان و لیزری دارند.

نحوه عملکرد پرینتر سوزنی

در  پرینتر سوزنی یا ماتریس نقطه‌ای، تعدادی پین در یک یا چند ستون عمودی مرتب شده‌اند. هد چاپ (که شامل چندین پین است) بالا و پایین یا در یک حرکت رفت‌وبرگشت حرکت می‌کند و به روبان پارچه‌ای که در جوهر آغشته شده است برخورد می‌کند و علامتی روی کاغذ ایجاد می‌شود. نقطه‌ها با فاصله نزدیک در یک شکل خاص قرار می‌گیرند تا طرح مورد نظر را ایجاد کنند. این عملکرد درست مانند یک ماشین تحریر است، اما می‌تواند الگوهای دلخواه و نه فقط کاراکترهای خاص را چاپ کند.

یک کاراکتر چاپ شده توسط یک پرینتر ماتریس نقطه‌ای در واقع تجمع چندین نقطه در یک منطقه بسیار کوچک از کاغذ است. پرینتر سوزنی را می‌توان برای متن، فونت‌های متعدد و چاپ گرافیکی اولیه استفاده کرد. با این حال خروجی‌ها، ظاهری “نقطه‌دار” دارند.

فیش پرینتر یا پرینتر رسید (Receipt Printer)

همان‌طور که حتما خودتان هم حدس می‌زنید پرینتر فیش یا چاپگر رسید همان دستگاهی که فیش خرید یا برگه‌های کارت اعتباری را چاپ می‌کند. شرکت‌ها معمولاً از فناوری فیش پرینتر برای پردازش پرداخت‌ها در حین خرید استفاده می‌کنند تا پس از یک معامله، سریعاً رسید برای مصرف‌کنندگان چاپ شود. با این حال، فیش پرینتر فقط برای رسید استفاده نمی‌شوند.

فیش پرینتر یا پرینتر رسید

قطعا بخش‌های دیگری هم وجود دارد که ممکن است برای انجام برخی وظایف به فیش پرینتر نیاز داشته باشد. به عنوان مثال، بسیاری از رستوران‌ها از چاپ آشپزخانه برای مدیریت سفارش‌ها غذا در آشپزخانه استفاده می‌کنند.

سه نوع مختلف از انواع پرینتر فیش وجود دارد که شامل پرینتر فیش حرارتی، پرینتر فیش جوهرافشان و پرینتر فیش ضربه‌ای می‌شود:

پرینترهای فیش یا رسید حرارتی (Thermal Printer)

پرینترهای حرارتی رایج‌ترین نوع پرینتر فیش هستند؛ زیرا به جوهر نیاز ندارند. در عوض، از گرما برای چاپ رسیدها از طریق تماس مستقیم بین کاغذ حرارتی و هد حرارتی استفاده می‌شود. این نوع چاپگر رسیدهایی با کیفیت بالا را بی‌سروصدا و سریع تولید می‌کند.

پرینترهای فیش جوهرافشان

بسیاری از شرکت‌ها ترجیح می‌دهند از فیش پرینترهای جوهرافشان استفاده نکنند، زیرا پرکردن مجدد کارتریج‌های جوهر تا حدودی گران تمام می‌شود. چاپگرهای فیش جوهرافشان از هدهایی استفاده می‌کنند که قطرات جوهر کوچکی را روی کاغذ رسید قرار می‌دهند که منجر به چاپ با کیفیت بالا و رنگ می‌شود.

فیش پرینترهای ضربه‌ای

این نوع پرینتر رسید که به‌عنوان پرینتر ماتریس نقطه‌ای هم شناخته می‌شود، در مقایسه با پرینترهای حرارتی و پرینترهای جوهرافشان ارزان‌تر است. پرینترهای ضربه‌ای برای استفاده به‌عنوان چاپگر رستورانی عالی هستند، زیرا در محیط‌های گرم به‌خوبی کار می‌کنند. این نوع چاپگر از یک نوار جوهر و پین‌های ریز برای ایجاد یک سری نقطه استفاده می‌کند که حروفی را روی رسید ایجاد می‌کند. چاپگر ضربه‌ای معمولاً از رنگ‌های سیاه و قرمز روی رسید استفاده می‌کند.

لیبل پرینتر یا پرینتر برچسب (Label Printer)

پرینتر لیبل یک پرینتر کامپیوتری است که طرح مورد نظر را روی برچسب یا کارت چاپ می‌کند. پرینترهای لیبل با دیگر انواع پرینتر کمی متفاوت هستند زیرا مکانیسم‌های خاصی در درج طرح‌ها هنگام کار دارند. چاپگرهای لیبل کاربردهای گسترده‌ای دارند، از جمله مدیریت زنجیره تامین (SCM) در یک کارخانه، علامت‌گذاری روی کالاها، طراحی برچسب‌های بسته‌بندی، علامت‌گذاری روی نمونه خون آزمایشگاهی و بسیاری از موارد دیگر است.

لیبل پرینتر یا پرینتر برچسب

نحوه عملکرد پرینتر لیبل

برای کار با پرینترهای لیبل از طیف گسترده‌ای از مواد برچسبی، از جمله کاغذ و مواد پلیمری مصنوعی مانند پلاستیک استفاده می‌کنند. همچنین پرینترهای لیبل از چندین نوع مکانیسم چاپ از جمله لیزری، ضربه‌ای و حرارتی استفاده می‌کنند که مکانیسم چاپگر حرارتی رایج‌ترین موارد طراحی شده در آنهاست.

پرینتر لیبل حرارتی مستقیم از کاغذ حساس به حرارت (مشابه کاغذ فکس حرارتی) استفاده می‌کند که اگر در معرض گرما، نور مستقیم خورشید یا بخارات شیمیایی قرار گیرد به‌مرورزمان محو می‌شوند (معمولاً ۶ تا ۱۲ ماه)؛ بنابراین، لیبل‌های حرارتی مستقیم در درجه اول برای کاربردهای کوتاه‌مدت مانند لیبل‌های بسته‌بندی مواد مختلف استفاده می‌شوند.

برای چاپ به‌صورت دائمی هم از گرما برای انتقال جوهر از روبان روی لیبل استفاده می‌کنند. برخی از پرینترهای انتقال حرارتی قابلیت چاپ مستقیم حرارتی را هم دارند که استفاده از وینیل پی وی سی می‌تواند طول عمر لیبل را افزایش دهد.

پرینتر کارت پی وی سی (PVC Card Printer)

پرینتر کارت PVC از دیگر انواع پرینتر است که روی کارت پلاستیکی (PVC) طرح مورد نظر شما را چاپ می‌کند. از پرینتر کارت PVC برای چاپ کارت‌های شناسایی، کارت‌های هدیه، کارت بانکی و موارد دیگر استفاده می‌شود.

پرینتر کارت پی وی سی

استفاده از این نوع چاپگر مانند چاپگر کاغذی آسان است، چاپ روی پلاستیک به فرایند و قطعات داخلی متفاوتی نیاز دارد؛ بنابراین چاپگرهای پرینتر کارت PVC معمولاً گران‌تر از پرینترهای جوهرافشان هستند.

نحوه عملکرد پرینتر کارت PVC

کارت‌های پی وی سی سطح بسیار صافی دارند که به همین دلیل نمی‌توان از چاپگرهای جوهرافشان یا لیزری سنتی برای چاپ روی آنها استفاده کرد. پرینتر کارت PVC مانند پرینترهای جوهرافشان معمولی کار می‌کنند و از فناوری چاپ انتقال معکوس یا فناوری تصعید رنگ برای چاپ کارت استفاده می‌کنند.

برای مثال پرینتر اداری شما یک تکه کاغذ خام را می کشد، روی آن طرح مشخص شده را چاپ می‌کند و سپس محصول نهایی را خارج می‌کند تا فوراً از آن استفاده کنید. به همین ترتیب هم پرینتر کارت PVC یک کارت پی وی سی سفید را به داخل می کشد، طرح شما را چاپ می‌کند و سپس کارت را بیرون می‌اندازد تا بتوانید بلافاصله از آن استفاده کنید.

چاپگر کارت پلاستیکی با تغذیه یک کارت پلاستیکی خالی از طریق یک سر چاپ حرارتی کار می‌کند. سپس طرح کارت از طریق هد چاپ از ریبون چاپگر به سطح کارت منتقل می‌شود و در نهایت کارت شناسایی چاپ شده از قیف خروجی پرینتر کارت PVC خارج می‌شود.

پرینتر سه بعدی (۳D Printer)

استفاده از پرینترهای سه بعدی در بین انواع پرینتر، موضوعی داغ در بین متخصصان و صنایع مختلف است و به تازگی با قیمت مقرون‌به‌صرفه‌ای هم در دسترس است. چاپگرهای سه بعدی به شما امکان می‌دهند پروژه‌های چاپی را ایجاد کنید که در قالب‌های دوبعدی وجود نداشتند، به معنای واقعی کلمه هر شیئی را که در ذهن دارید می‌توانید به‌صورت سه بعدی با استفاده از مواد پلاستیکی یا مصنوعی چاپ کنید.

پرینتر سه بعدی

فناوری چاپ سه بعدی هنوز در مراحل ابتدایی خود است و باگذشت زمان بدون شک بهتر می‌شود، اما بازی با این ماشین‌ها در حال حاضر بسیار سرگرم‌کننده است.

نحوه عملکرد پرینتر سه بعدی

چاپگرهای سه بعدی مبتنی بر تکنیکی به نام تولید افزودنی هستند که به معنی ذوب با پرتو الکترونی است و با نام اختصاری EBM هم شناخته می‌شود. پرینتر سه بعدی یک شی سه بعدی فیزیکی را از یک مدل CAD (طراحی به کمک رایانه) یا مدل دیجیتال ایجاد می‌کنند که از افزودن موادی مانند دانه‌های پودری، کامپوزیت‌ها یا مواد زیستی به‌صورت لایه به لایه در مقیاس میلی‌متری شکل می‌گیرند.

برخلاف قالب‌گیری تزریقی و ماشین‌کاری CNC که از ابزارهای مختلف برش برای ساخت اشیا استفاده می‌کنند، چاپگرهای سه بعدی به ابزار برشی نیاز ندارند؛ آنها اشیا را مستقیماً روی سکوی ساخته شده می‌سازند.

جت پرینتر (Jet Printer)

جت پرینترها یکی از انواع پرینترهایی هستند که بیشتر در تولیدات صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و با نام‌هایی همچون دستگاه تاریخ‌زن، دستگاه مارکر و دستگاه چاپ بارکد هم از آن یاد می‌شود. جت پرینتر از سیستم مشابه پرینترهای جوهرافشان غیرتماسی (چاپ جوهری با پاشش رنگ از فاصله بسیار کوتاه در حدود چند میلی‌متر) برای چاپ تاریخ محصول، قیمت محصول، لوگو شرکت و انواع بارکد روی محصولات استفاده می‌کنند.

جت پرینتر

قطعا هر محصولی در انتهای خط تولید خود نیاز به درج اطلاعاتی مانند، قیمت مصرف‌کننده، تاریخ تولید و انقضا، شماره سریال، لوگو و … دارد که این وظیفه توسط جت پرینترها انجام می‌شود. همچنین می‌توان از جت پرینتر برای جلوگیری از کپی و تقلب در تولید یک محصول خاص هم استفاده کرد. برای مثال با استفاده از جوهرهای UV در جت پرینتر می‌توان عباراتی نامرئی روی قسمت مشخصی از محصول چاپ کرد که خط تولید با ابزارهای مشخصی می‌تواند این عبارت را جهت راستی‌آزمایی، تشخیص دهد.

جمع‌بندی معرفی انواع پرینتر

در پایان جالب است این نکته را بدانید که به طور میانگین هر دو ماه یکبار مدل‌های جدید انواع پرینتر به بازار عرضه می‌شوند. اما با وجود گزینه‌های بسیار زیادی که هرکدام دارای تخصص‌های خاص خود هستند، در نهایت تنها یک الی ۲ مورد ممکن است برای استفاده شخصی یا تجاری شما مناسب باشند.

در این مقاله از وب‌سایت آوا فرهنگ آریا، ۸ مورد از انواع پرینتر موجود در بازار را به همراه نحوه عملکرد هرکدام مورد بررسی قرار دادیم. چنانچه قصد خرید پرینتر برای خود یا کسب‌وکارتان را دارید، پیشنهاد می‌شود از سایت فروشگاه آوا فرهنگ دیدن کنید. شما کاربر گرامی می‌توانید با دریافت مشاوره‌های تخصصی رایگان، باکیفیت‌ترین انواع پرینتر موجود در بازار را با مناسب‌ترین قیمت‌های ممکن خریداری کنید و از خدمات‌پس‌ازفروش و گارانتی معتبر هم بهره‌مند شوید.

قیمت پرینتر

منابع:

https://www.moglix.com/articles/what-are-the-types-of-printers-and-their-uses

https://scanse.io/blog/types-of-printers

https://www.tech21century.com/different-types-of-printers

۴.۶/۵ - (۱۱ امتیاز)

2 دیدگاه در “انواع پرینتر و چاپگر، کاربرد و طرز کار انواع پرینتر

  1. صبوری گفت:

    سلام چکار باید انجام داد که یک پرینتر رو بشه روی ویندوز ۱۰ هم نصب کرد چون من هرکاری میکنم پرینترم رو نمیتونم وصل کنم ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. آوا فرهنگ آریا گفت:

      با سلام و احترام
      ابتدا باید درایور پرینتر خود را از سایت سازنده دانلود و نصب کنید. سپس با یکی از روشهای کابلی و بدون سیم می توانید پرینتر را به ویندوز ۱۰ خود اضافه کنید.
      برای راهنمایی بیشتر با توجه به برند پرینتر خود مقاله آموزشی دانلود و نصب پرینترها را مطالعه بفرمائید.
      با تشکر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *