عصر تکنولوژی چنان در حال پیشروی است که اسناد و تصاویر کاغذی جایگاه خود را در زندگی ما از دست داده‌اند؛ چراکه ما می‌توانیم با خرید اسکنر نسخه‌ای دیجیتال از اسناد را همیشه همراه خود داشته باشیم. تنوع موجود در بازار، انتخاب بهترین اسکنر متناسب با نیازهای ما را با دشواری همراه کرده است؛ به همین دلیل نیز در راهنمای خرید اسکنر سعی کرده‌ایم تا شما را با انواع دستگاه‌های اسکن کننده، کاربردها و ویژگی‌های آنها آشنا کنیم و نکات کلیدی را برای خرید آن، در اختیارتان قرار دهیم.

اسکنر چیست و چه کاربردی دارد؟

Scanner، دستگاهی الکتریکی است که تصاویر، اسناد، عکس‌ها و مدارک کاغذی را، با استفاده از یک یا چند سنسور و پرتو نور، به نسخه‌های دیجیتالی قابل نمایش و قابل ویرایش در رایانه‌ها تبدیل می‌کند؛ درواقع، اسکن کننده را می‌توان یک دستگاه ورودی به کامپیوتر دانست. تهیه نسخه دیجیتال و الکترونیکی از اسناد در دنیای امروز، به جهت نقل‌ و انتقال سریع و امنیت آن‌ها، اهمیت بسیار زیادی دارد و همین موضوع نیز جایگاه آن را بسیار پررنگ و کاربردی کرده است.

اسکنر، ابزاری عالی برای دیجیتالی‌کردن اسناد، اسلایدها، عکس‌ها و سایر مدارک به حساب می‌آید. این دستگاه، بسته به هدفی که قرار است برای آن استفاده شود، در مدل‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شود. انواع مختلفی از آنها، با قابلیت‌ها و کاربردهای مختلف، وجود دارند که پرکاربردترین آن‌ها عبارت هستند از:

اسکنر تخت (Flatbed Scanner)

اسکنر تخت، به‌دلیل طراحی آسان و کاربری راحت آن، یکی از محبوب‌ترین مدل‌ها در میان کاربران به‌شمار می‌رود. این دستگاه، یک صفحه شیشه‌ای دارد و بیشتر انواع آن از تکنولوژی اسکن CIS (Contact Image Sensor) برخوردار هستند؛ به‌گونه‌ای که از فیبرهای نوری، برای دریافت تصاویر استفاده می‌کنند. ابعاد این مدل A4 است و تا رزولوشن 2000 Dpi را نیز پشتیبانی می‌کند.

اسکنر تخت اچ پی (HP) و اسکنر تخت کانن (Canon)

عکس، کاغذ یا سند شما، روی صفحه شیشه‌ای قرار می‌گیرد و نور تابیده شده از زیر شیشه، به آن برخورد می‌کند. در مرحله‌ی بعد، حسگر دستگاه، نور منعکس‌شده را دریافت می‌کند و همراه با منبع نور، در سراسر شیشه حرکت می‌کنند تا سند را اسکن و یک نسخه‌ی دیجیتالی از آن تهیه کنند. به‌عبارت بهتر، نوری که روی سند می‌افتد، پیکسل‌هایی از آن جسم یا سند را به‌عنوان یک کپی دیجیتال در حافظه دستگاه ذخیره می‌کند.

این مدل، یک انتخاب بسیار مناسب برای اسکن عکس، کتاب‌های قطور و مجله‌ها است. از باکیفیت‌ترین برندهای موجود دستگاه اسکنر در بازار می‌توان به Canon و HP اشاره کرد.

اسکنر اسناد (Document Scanner) یا ورقه‌ای (Sheet-fed Scanner)

اسکنر اسناد یا ورقه‌ای، دارای سیستم تغذیه خودکار (ADF) است و به همین خاطر نیز امکان انجام حجم بالای اسکن، بدون نظارت کاربر، در آن وجود دارد. شما می‌توانید اسناد خود را در قسمت فیدر آن قرار دهید و دستور اسکن را صادر کنید. برخلاف آنچه در مدل تخت اتفاق می‌افتاد و حسگر و منبع نور برای دریافت تصویر روی شیشه حرکت می‌کردند، در این مدل، سند شما به کمک دستگاه حرکت می‌کند.

اسکنر اسناد کانن (Canon)

توجه داشته باشید که اسکنر اسناد، بیشتر جهت مصارف اداری مناسب است و به همین دلیل به آن اسکنر اداری و حرفه‌ای اسناد نیز می گویند. این مدل برای اسکن اسناد تک‌صفحه‌ای ایده‌آل است و قادر به اسکن اشیاء و اسناد ضخیم مانند کتاب و مجله‌ نیست. از حرفه‌ای‌ترین برندهای موجود در بازار، می‌توان به Canon، Fujitsu، Kodak اشاره کرد.

اسکنر دستی و قابل حمل (Portable Scanner)

اسکنر دستی یا قابل حمل، از نظر ابعاد، نسبت به سایر مدلها کوچک‌تر است و برای کاربرانی که نیاز به اسکن اسناد و تصاویر در سفرهای کاری دارند، گزینه‌ی بسیار مناسبی به‌شمار می‌رود. کیفیت و وضوح تصویر نسخه دیجیتالی به‌دست‌آمده از این مدل، نسبتا پایین است و از آن نمی‌توان برای اسنادی که نیاز به وضوح تصویر بالا دارند، استفاده کرد.

اسکنر قابل حمل

با وجود برندهای مختلف دستگاه اسکن کننده در بازار، تشخیص دقیق مدلی که مناسب شما باشد، کار دشواری است. انتخاب بهترین نوع، معمولاً به این موضوع بستگی دارد که کاربر، آن را برای برنامه‌های تجاری خریداری می‌کند یا قصد استفاده‌ی خانگی از دستگاه را دارد. در ادامه، به دسته‌بندی آنها براساس نوع کاربران آنها می‌پردازیم:

اسکنر خانگی

اسکنر خانگی، می‌تواند اسنادی مانند رسیدها، اسناد شخصی، عکس‌های خانوادگی، صفحه‌ کتاب‌ها و مجله‌های براق را به فایل‌های دیجیتال تبدیل و آن‌ها را بایگانی کند. برای انتخاب مدل مناسب جهت مصارف شخصی، تمرکز ما بیشتر روی سرعت اسکن، وضوح و کیفیت تصویر، نرم‌افزاری سازگار با عملکردهای مختلف مانند مدیریت فایل‌های PDF قابل جستجو، ویژگی ویرایش نور و نام‌گذاری خودکار سند است.

اسکنر تخت کانن مدل Canon CanoScan Lide 220

اسکنر تخت، بهترین و مناسب‌ترین انتخاب برای تهیه نسخه دیجیتال از مدارک شخصی در خانه است. از بهترین نمونه‌های آن می‌توان به اسکنر تخت Canon مدل CanoScan Lide 220 اشاره کرد.

اسکنر اداری و تجاری

اداره‌ها، سازمان‌ها و واحدهای تجاری، همواره با حجم بالایی از مدارک کاغذی مواجه هستند که باید آن‌ها را به‌صورت نسخه‌های دیجیتال بایگانی کنند. برای چنین مواقعی که کاربر با اسکن صدها و حتی هزاران صفحه کاغذ در هفته سروکار دارد، اسکنر اسناد یا ورقه‌ای گزینه بهتری محسوب می‌شود. آنچه در اینجا اهمیت دارد رزولوشن یا کیفیت تصویر نیست؛ بلکه سرعت اسکن است.

اسکنر اسناد کانن مدل Canon imageFORMULA DR-C225

در واحدهای تجاری و اداری، موضوع زمان از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ بنابراین دستگاهی با سرعت 30 ppm نسبت به دستگاهی با سرعت 10 ppm انتخاب بسیار بهتری به حساب می‌آید. وجود قابلیت سیستم تغذیه خودکار سند (ADF) و همچنین اسکن دوطرفه می‌تواند عامل بسیار تاثیرگذاری بر افزایش سرعت اسکن در اداره‌ها و مراکز تجاری باشد. اسکنر اسناد canon مدل imageFORMULA DR-C225 را می‌توان یک دستگاه اداری نسبتاً قدرتمند جهت استفاده اداری و تجاری دانست.

بهترین اسکنر مخصوص عکس‌

شما برای تهیه نسخه دیجیتالی از عکس‌های خود می‌توانید از دو نوع اسکنر تخت و فیلم استفاده کنید؛ اما بین این دو گزینه، مدل تخت یا اسکنر عکس به‌دلیل‌ قیمت مناسب‌تر، استفاده راحت‌تر و تنوع بیشتر، از محبوبیت بیشتری در میان عکاسان برخوردار است. اکثر این دستگاه‌ها، تمام فرمت‌های تصویرهای دیجیتال را پوشش می‌دهند. ناگفته نماند که اسکنر فیلم ارزان‌قیمت هم وجود دارد؛ اما بسیاری از آن‌ها، تنها نگاتیو‌ها را اسکن می‌کنند، محدودیت‌های بسیاری دارند و مدل‌های ارزان‌قیمت آن‌ها کیفیت بسیار پایینی ارائه می‌دهند.

اسکنر تخت اچ پی مدل HP ScanJet Pro 3500 f1

شما با کمی هزینه بیشتر، برای خرید اسکنر مسطح، می‌توانید نوارهای فیلم و اسلایدهای خود را با کیفیت بسیار قابل‌قبولی اسکن کنید. از اسکنر تخت اچ پی مدل HP ScanJet Pro 3500 f1 می‌توان به عنوان یکی از بهترین مدل‌های موجود برای تهیه نسخه دیجیتالی از عکس‌ها یاد کرد. بهتر است بدانید که استفاده از یک آداپتور شفاف 35 میلی‌متری، امکان پردازش و اسکن نگاتیو و اسلاید را هم در اختیار شما قرار می‌دهد.

راهنمای خرید اسکنر، شاخص‌ها و معیارهای حیاتی

هنگامی که در حال تصمیم‌گیری برای خرید اسکنر هستید، درک تک‌تک ویژگی‌هایی که مدل‌های مختلف را از یکدیگر متمایز می‌کنند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. هر مدلی ممکن است به‌طور قابل‌توجهی متفاوت از انواع دیگر به نظر برسد؛ اما باید بدانید که هر محصول، با عملکرد اجزای آن تعریف می شود و به همین دلیل نیز داشتن شناخت کافی درمورد این عملکردها، کمک بسیار بزرگی در انتخاب آن به شما خواهد کرد:

تکنولوژی اسکن

عمدتا در اسکنرهای موجود در بازار، از دو تکنولوژی CIS و CCD استفاده می‌شود. CCD (Charged Coupled Device) همان سنسور تصویربرداری است که در یک دوربین دیجیتال قدیمی نیز یافت می‌شود. در فناوری CCD، از یک لنز واقعی برای انداختن تصویر روی سنسور تصویربرداری استفاده می‌کنند. دستگاه‌های مجهز به این فناوری، بیشتر زمانی ترجیح داده می‌شوند که کیفیت بالای تصویر، اولویت اول کاربران باشد.

CIS (Contact Imagine Sensor) نوع دیگری از تکنولوژی اسکن است که برای انتقال اطلاعات تصویر اصلی به مجموعه‌ای از حسگرها به‌کار می‌رود و در اسکنرهایی با فناوری فیبر نوری کاربرد دارد. دستگاه‌هایی با فناوری CIS، نه‌تنها نسبت به مدل بالا ارزان‌تر هستند، بلکه برای استفاده‌های شخصی و اداری که نیاز به کیفیت تصویر فوق‌العاده بالا ندارند هم انتخاب بسیار مناسبی به‌شمار می‌روند.

یکی از مهم‌ترین مزایای اسکنرهای مبتنی بر فناوری CIS این است که سنسورهای موجود در آن‌ها، توسط نرم‌افزار کنترل می‌شوند و به همین دلیل نیز این مدل‌ها، هزینه‌ تعمیر و نگهداری بسیار پایینی دارند. نصب این نرم‌افزارها، بسیاری از محدودیت‌ها و عیب‌های این فناوری را در مقایسه با CCD نیز جبران کرده است.

رزولوشن

رزولوشن، ازجمله ویژگی‌هایی است که یک اسکنر را از مدل‌های مشابه آن متمایز می‌کند. تعداد پیکسل‌هایی که یک اسکنر نمایش می‌دهد و اغلب هم بر حسب dpi اندازه‌گیری می‌شوند، وضوح آن را بیان می‌کنند. مدل‌هایی که dpi بالاتری دارند، اطلاعات بیشتری از یک تصویر خاص دریافت می‌کنند و جزئیات و کیفیت تصویر بهتری نیز ارائه می‌دهند.

گاهی سازنده‌های اسکنر، دو عدد برای وضوح و کیفیت به ما ارائه می‌دهند: وضوح نوری و درون‌یابی. معمولا عدد کوچکتر بیان‌گر رزولوشن نوری است که برای ما نیز اهمیت دارد. رزولوشن درون‌یابی را می‌توان در اکثر برنامه‌های ویرایش تصویر تغییر داد و به‌همین‌خاطر در انتخاب اسکنر نقش چندانی ندارد؛ برای مثال وقتی تولیدکننده، رزولوشن را 600 * 1200 dpi ذکر می‌کند، 600 dpi رزولوشن نوری است.

رزولوشن موردنیاز برای اسناد 300 dpi، برای اسکن‌های با کیفیت بالا و عکس‌های معمولی 600 dpi، جهت کارهای گرافیکی و تصویری 1200 dpi و جهت فیلم، اسلاید و نگاتیو 3200 dpi است.

عمق اسکن

عمق بیت یا عمق اسکن، مقدار اطلاعاتی است که یک اسکنر می‌تواند در هر پیکسل ثبت کند. هرچه این عدد بزرگ‌تر باشد، درجه‌بندی‌های رنگی بیشتری توسط اسکنر ثبت می‌شود؛ بنابراین کیفیت تصویر بالاتری به‌دنبال خواهد داشت. بالاتربودن اطلاعات ذخیره‌شده در هر پیکسل، می‌تواند به معنای اندازه فایل بزرگ‌تر هم باشد. بسیاری از مدرن‌ترین مدل‌های موجود در بازار، عمق بیت یا رنگی بین 36 تا 48 bit را هم ارائه می‌دهند؛ بااین‌حال برای اکثر کاربران خانگی و اداری، عمق اسکن bit 24 کافی است.

سرعت اسکن

با توجه به میزان استفاده شما از دستگاه اسکن، سرعت اسکن این دستگاه اهمیت پیدا می‌کند. در بیشتر کاربری‌های خانگی و شخصی، سرعت اسکن معیار مهمی به‌حساب نمی‌آید؛ اما در کاربردهای اداری با تعداد اسکن بالا، سرعت اسکن از فاکتورهای تعیین‌کننده است. بسیاری از تنظیمات آن، مانند رزولوشن و عمق اسکن، تاثیر مستقیمی روی سرعت آن دارند؛ به این معنا که هرچه این مقادیر، اعداد بالاتری را نشان دهند، اسکن یک سند به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت. واحد اندازه‌گیری سرعت اسکن، ppm (صفحه در دقیقه) است.

چگونگی اتصال

اتصال از نوع USB2.0، انتقال داده‌ها را با سرعت بیشتری نسبت به اتصال USB1.0 انجام می‌دهد و امروزه نیز بیشتر اسکنرها با این قابلیت عرضه می‌شوند. درواقع این ویژگی شرایطی را برای کاربران فراهم می‌کند تا با اتصال سریع‌تر به رایانه، سرعت اسکن اسناد خود را هم افزایش دهند؛ البته درحال‌حاضر، دستگاه‌هایی مانند مدل Canon imageFORMULA DR-M160II با نوع اتصال USB3.0 نیز برای انجام هرچه‌سریع‌تر عملیات اسکن، به بازار عرضه شده‌اند.

اسکن دوطرفه

درصورتی‌که حجم بالایی از اسناد را باید به‌صورت مدام و همیشگی اسکن کنید، قابلیت اسکن دوطرفه می‌تواند فاکتور مثبتی در افزایش سرعت اسکن شما باشد. این قابلیت، در اسکنرهای دارای ADF به‌کار رفته است.

فرمت های فایل تصویری

اکثر اسکنرها، قادر به ذخیره تصاویر اسکن شده در چندین فرمت دیجیتال، شامل فایل‌های JPG، PNG، TIFF و BMP هستند. برخی از آنها نیز قابلیت خواندن و تبدیل فایل‌ها به فرمت‌هایRTF، TXT یا PDF (قابل جستجو و ویرایش) را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند.

سخن پایانی

خرید اسکنر متناسب با نیازهای شما می‌تواند از جنبه‌های اقتصادی و زمانی بسیار به‌صرفه باشد. امیدواریم این راهنما، ضمن ارائه‌ی پاسخ شفاف به سوالات شما در این زمینه، توانسته باشد اطلاعات لازم را برای انتخاب بهترین مدل ممکن نیز در اخیارتان قرار دهد. برای کسب اطلاعات دقیق‌تر، با همکاران ما در ارتباط باشید و از مشاوره‌های تخصصی آنان بهره‌مند شوید؛ همچنین می‌توانید با مراجعه به بخش فروشگاه اینترنتی آوا فرهنگ آریا، باکیفیت‌ترین و حرفه‌ای‌ترین مدل‌های موجود در بازار را نیز مشاهده کنید.

منابع

https://www.neweggbusiness.com/a/scanner-buying-guide/id-217

https://www.uniquephoto.com/scanner-buying-guide

5/5 - (8 امتیاز)

8 دیدگاه در “راهنمای خرید اسکنر خانگی و اداری

  1. شقایق گفت:

    اسکنرخانگی برای اسکن عکس که شاید ماهی یکبار بخوام استفاده کنم ازش ،میخوام که قیمت مناسب ی هم داشته باشه

    1. آوا فرهنگ آریا گفت:

      اسکنرهای تخت انتخاب مناسبی برای مصارف خانگی هستند. برای اسکن عکس با کیفیت بالا دستگاه با رزولوشن ۴۸۰۰ رو انتخاب کنید

  2. علی گفت:

    اسکنری وجود دارد که هم عکس ها را اسکن کند هم برای نامه های اداری مناسب باشد .

    1. آوا فرهنگ آریا گفت:

      با سلام و احترام
      بله. اسکنر تخت اچ پی که در لینک زیر آمده است پیشنهاد می شود که هم برای اسکن عکس مناسب است و هم دارای ADF است که برای اسکن تعدادی برگه های اداری در نظر گرفته شده است.
      https://avafarhang.com/hp-flatbed-scanner/
      با تشکر.

  3. مختارآبادی گفت:

    سلام. برای اسکن عکس کدام مدل بهتر است؟

    1. آوا فرهنگ آریا گفت:

      با سلام و احترام
      برای اسکن عکس بهتر است از اسکنر تخت استفاده کنید.
      با تشکر.

  4. احمدرضا گفت:

    سلام. با کدوم اسکنر میشه چند برگ رو با سرعت اسکن کرد و به صورت فایل PDF ذخیره کرد؟

    1. آوا فرهنگ آریا گفت:

      با سلام و احترام
      اسکنر های اسناد یا اداری برای این کار مناسب است.
      با تشکر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *